Tuğba Yazıcı / Vitagazette.com / Miami
Kaynak: https://vitagazette.com/tr/yazima-dublinli-yazar-maeve-binchynin-cok-satan-kitabi-italyanca-ask-baskadir-isminden-esinlenerek-basliyorum-ama-basliktan-da-anlayacaginiz-gibi-bizim-konumuz-ita/
Herkese merhaba, ben Tugba Yazıcı; sanatçı ve tasarımcıyım, dünyanın bir başka köşesinde Florida’da yaşıyorum. Vita Gazette’yi ilk keşfettigimden beri ilgiyle okuyorum. İtalya’dan haberler almayı seviyorum, çünkü İtalyan kültürünü, ambiansını, tarihini, sanatını, insanlarını, yemeklerini, modasını ve galiba herşeyini seviyorum. Yazıma Maeve Binchy’nin çok satan kitabı “İtalyanca aşk başkadır” isminden esinlenerek başlıyorum. Ama başlıktan da anlayacağınız gibi bizim konumuz İtalya, sanatsal modası, markaları ve hepsini kapsayan ölümsüz, tutkulu aşk. Artık hazırız sanıyorum. Bir fincan kahvenizi alın. Umarım yazdıklarımı okumaktan zevk alırsınız.
Vita Gazette’yi ilk rastladıgım anlardan beri keyifle okuyorum ve her okudugumda ben de iz bırakan anılara gidiyorum, hele o pastel renkli sokakları, tarihi meydanlarını gördügümde hayali olarak mutlaka bir bistroya giriyorum ve bir dilim pizza elimde ve önümde şarabım yavaşça yudumluyorum. Etrafı seyrediyorum keyifle, anın tadını çıkartarak… İtalya ile benim aramda başlayan ve giderek gelişen sanatsal bağı düşünerek…
Moda ve sanat ilişkisi
Sizlere moda dünyasında da böylesine güçlü, görünmez bir güçlü bağ olduğunu anılarım eşliğinde anlatmak istiyorum.. Moda, etkileşim ve sanat; esasında üçü de ayrı bir sanat dalıdır; ama bir araya geldiklerinde dünya üzerinde esen, görünmez bir fırtına yaratırlar. Bu üçlünün en mükemmel birlikteliği de İtalya’da yaşanır. Bir resim sanatçısı olarak katıldıgım Floransa Bienali’nin ana sponsorlarından biri de Miuccia Prada’ydı. Pembe tafta giysisi ile gözalıcı bir sanat eseri gibiydi. Sanatçıların standlarını gezerken ve gazetecilere verdigi demeçleri izlerken , bu gözalıcı kadını dikkatli bir şekilde izledim. Miuccia Prada’yı, tarzını ve sanatla bu kadar içiçe olmasını Floransa ‘da oldugum süreç içerisinde bolbol düşünme fırsatım oldu. Sanat ve moda, mimari, tarih ve birçok etken ile içiçeydi ve modacılar sanatçıların eserlerinden ilham alıyor, hatta eseri bir kostümde yeniden yorumluyorlardı. Moda aşkı ve yayılma hızı, modaseverler sayesinde inanılmaz noktalara ulaşıyordu. Bir sanatçı için bu ne büyük bir mutluluktu. En azından bu benim için böyleydi. Floransa‘da kaldıgım 3 hafta boyunca o sanat kokan sokakları arşınladım, o harika İtalyan yemeklerinden yedim, şaraplarından yudumladım ve gelen ilhamı içselleştirdim. Neden benim resimlerim de, moda ile işbirligi yapmasın ki? dedim ve fikrimin üzerine gittim. Ortaya ne mi çıktı?
İtalya modasının sanatsal büyüsü
İstanbul’a dönünce, İstanbul Moda Akademisi ile görüşmeye gittim ve gelecek dönem için kaydımı yaptırdım. Çok zorlandım, ter döktüm ama akademiyi bitirdiğimde bir hayalimi de gerçekleştirmiş oldum. Bir yarışmada en başarılı tasarımcılar arasında ödül aldım ve ilk defilemi de gerçekleştirmiş oldum. “Tugba’nın kadınları” birer tablodan ibaretken o güne kadar, birer kostüm olarak tasarlanınca ogünden sonra “Taşınabilir Sanat” mentalitesinde dünyanın birçok yerine ulaştılar. Peki çok ilginç bir raslantı söylesem size ne düşünürsünüz? Miuccia Prada’yı izlerken, sanatı çok seviyor, acaba markasında sanattan yararlanıyor mu? diye içimden düşünmüştüm ya… Raslantıya bakar mısınız? Koskoca marka ile ben aynı sene portre elbiseleri ürettik. Beni çok şaşırtmıştır bu raslantı ve sonraki yıllarda keşfettigim şey şu olmuştur: Markalaşma sürecimde , birçok markanın benimle benzer üretimlerde oldugunu farkettim ve bunun açıklamasının; moda tasarım kısmında iletişim örüntüleri vardı ve stil oluşumunda mutlaka bunu takip ediyor tasarımcılar. “Herşey matematiktir” kuramı dogru ve bu matematigi bilenler, aynı frekansta buluşuyorlar.
Miuccia Prada
Bugünkü konum sanat ve moda birlikteliği ve Miuccia Prada olduguna göre, hakkındaki bilinmeyenleri sizler için araştırdım ve araştırdıkça ögrendim ki 2011 yılında o Floransa sokaklarında düşündüklerim, boş degilmiş. Buyrun karşınızda Forbes dergisine göre “Dünyanın engüçlü 75. kadınının “ ilham kaynakları: Miuccia, moda dünyasında sanatçılarla işbirliğine başlayan ilk tasarımcı olmuştur. Örneğin 2008 ve 2018’de yeni koleksiyonlarının yaratılmasında çizgi roman sanatçısı James Jean ile işbirliği yapmıştır. Jean, New York ve Los Angeles’taki Prada Epicenter mağazaları için duvar resimleri de oluşturmuştur. Miuccia, askeri çadırların ve paraşütlerin yapım ve üretiminde uzmanlaşmış bir fabrikayı ziyaret ettiğinde bu kumaşları kullanarak çanta yapmak istediğine karar vermiştir. Böylece, artık klasikleşmiş olan Prada çantaları ortaya çıkarmıştır. Çantaların logosu, Louis Vuitton gibi diğer önde gelen lüks markaların çantalarındaki kadar belirgin bir tasarım öğesi olmamıştır. Bu sade logoyla Prada’nın sadece moda hakkında bilgisi olan kişiler tarafından tanınması amaçlanmıştır. Miuccia’nın takma adı Miu Miu’dur. Bu ismi 1992 yılında Prada’ya bağlı bir moda markası kurarken kullanmıştır. Miuccia, Prada butiklerinin dekorasyonunda mimarlar ve sanatçılarla işbirliği yapmaktadır. Bu nedenle, dünya çapında birçok ilginç Prada mağazası bulunmaktadır. Hatta, Texas’da çölde kapısı ve çalışanları olmayan bir Prada mağazası bulunmaktadır. Prada, H&M gibi daha uygun fiyatlı markalarla işbirliği yapma olasılığı olup olmadığı sorulduğunda olumsuz cevap vermiştir. Bu, ‘Prada hiçbir zaman uygun fiyatlı ürün sunmayacak mı?’ sorusunu akıllara getirmektedir. Miuccia, bu konuda ‘iyi bir şeyin kötü bir kopyası’ düşüncesini sevmediğini belirtmiştir. Kendisi, ‘Modayı nasıl çok daha uygun fiyatlı fakat kaliteli bir hale getirebileceğime dair bir fikrim olsaydı, bunu kesinlikle uygulardım.’ demiştir. “Muhteşem Gatsby” filminin kostüm tasarımcısı Catherine Martin, Miuccia Prada ile işbirliği yapmıştır. Filmdeki partilerde görülen tüm kıyafetler Prada’nın tasarımıdır. “Büyük Budapeşte Oteli” filminde Tilda Swinton, Ralph Fiennes ve Willem Dafoe, Prada kıyafetler ve çantalar kullanmışlardır. Kariyeri boyunca birçok ödül alan Miuccia, 2005’te Time dergisinin “En Etkili 100 Kişi” listesine girmiştir. 2014’te Forbes tarafından dünyanın en güçlü 75. kadını olarak gösterilmiştir. Çok sevdigim bir motivasyon cümlesi bu yazarken heyecan duydugum yazıyı şimdilik sonlandırıyorum. “Moda gerçek dünyanın zorluğuna karşı hayal kurmanızı sağlar.” Lady Gaga. İlhamlarımız bol, motivasyon verenlerimiz çok olsun.